Tekoälykeskustelun neljä tasoa

Tekoälyä koskevaa keskustelua voi olla hankala seurata, koska sitä käydään monilla eri tasoilla, jotka limittyvät ja lomittuvat. Tässä yksi tapa hahmottaa keskustelua neljän kategorian kautta. Tämä voi auttaa asettamaan kulloisetkin kommentit ja puheet oikeaan kontekstiin.

 1️⃣ Globaali taso – Suurvaltapolitiikkaa ja teknologiajättejä

Globaalilla tasolla puhutaan suurvaltakilpailusta, sääntelystä, toimitusketjuista ja teknologiayhtiöiden vallasta. EU tuo regulaatiota kentälle ja toivoo Brysselin efektiä samalla, kun sääntelyn pelätään vain hidastavan tekoälykehitystä, jossa lähinnä USA ja Kiina juoksevat kilpaa. Kuka kruunataan tekoälyn hallitsijaksi ja mitä se tarkoittaa tekoälyn hyödyntäjille?

Itse toivon polyteististä lopputulosta: toivon, ettei maailma ajautuisi yhden ainoan tekoälyvallan alle, vaan kehittyisi useita erilaisia malleja, jotka tarjoavat monipuolisia näkökulmia.

2️⃣ Yhteiskunnallinen taso – Miten tekoäly muuttaa elämäämme?

Tekoäly muuttaa työtä, koulutusta ja palveluita ja haastaa samalla yhteiskunnan rakenteet.  

Millaiseksi työ muuttuu? Kenen työ muuttuu? Miten tekoälyn luoma tuottavuus ja tehokkuus jakautuu? Millaista oppiminen ja opiskelu on tulevaisuudessa? Millaisia palveluja meille tarjotaan? Miten varmistetaan, että tekoäly tuo hyvää kaikille ja toimii turvallisesti?

Ajattelen, että regulaatiota tarvitaan, jotta voidaan ennaltaehkäistä jo nyt näkyvissä olevia riskejä ja varmistaa tekoälyn vastuullinen ja kestävä hyödyntäminen. Myös yhteiskunnallisesti organisoitua muutostukea tarvitaan. Tuki voisi olla vaikka niinkin simppeliä kuin tekoälyopetusta kouluissa ja työelämän koulutusohjelmia.

3️⃣ Organisaatiotaso – Organisaatioiden mahdollisuudet

Tekoäly lupaa huomattavaa tehokkuusloikkaa, mutta sitä ei saavuteta vain hankkimalla lisenssit. Miten tekoälymuutosta teillä johdetaan? Miten varmistatte, että henkilöstöllä on riittävät tiedot ja taidot tekoälyn käyttämiseen ja mahdollisuuksien tunnistamiseen? Työnantajilla on iso mahdollisuus varmistaa muutoksen skaalautuminen läpi työelämän.

Ainakin julkisella sektorilla kokeillaan geniksiä monipuolisesti ja rohkeasti, etsitään avoimin mielin niitä kohtia, joissa tästä olisi aidosti hyötyä. Toivon rohkeaa ja iloista kokeilukulttuuria ja rohkeutta epäonnistua – vastuullisesti, turvallisesti ja turhia riskejä välttäen tietysti.

4️⃣ Yksilötaso – Mitä tekoäly tarkoittaa sinulle?  

Loppuviimein tekoälyä käyttävät yksilöt. Miten sinä suhtaudut uusiin työkaluihin? Mikä arveluttaa, mikä innostaa? Mitä toivot tekoälyltä? Mitkä sovellukset ovat sinulle oleellisia – kaikkea et voi hanskata.

🫶 Jos tekoälypuhe pyörryttää, vedä henkeä ja rentoudu. Kaikki tekoälypuhe ei ole relevanttia jokaiselle. Tunnista ne tasot, jotka koskettavat tai kiinnostavat sinua. Löydä ne kosketuspinnat, jotka ovat sinulle oleellisia ja pysyttele niillä.

Jos kaipaatte selkeyttä tekoälyavaruuteen, tutustu selkeiksi kehuttuihin tekoälykoulutuksiini: Tekoälyherätykseen ja Promptipajoihin!

Tutustu muihin artikkeleihin

Laita viesti WhatsAppiin!