Kuinka syvällisiä ja täsmällisiä kysymyksiä osaat esittää juridiikasta? Entä tietoturvasta? Kvanttimekaniikan soveltamisesta? Markkinointiviestinnästä? Jos satut olemaan näiden kaikkien alojen asiantuntija, jatka silti lukemista – ajatukseni tulee ilmi näiden satunnaisten esimerkkien kautta.
Suurin osa meistä ei ole ainakaan kaikkien mainitsemieni alojen asiantuntijoita. Eikä edes luova tekoäly meistä sellaisia tee!
Luovan tekoälyn fiksu hyödyntäminen edellyttää kykyä esittää laadukkaita kysymyksiä ja kehotteita. Laadukkaat kysymykset puolestaan edellyttävät vähintään perustietämystä ja ymmärrystä käsiteltävästä aiheesta – yleensä perustietämystä syvempää osaamista.
Jos tietomme aiheesta on vain pintapuolista, syväluotaavien kysymysten tai täsmäpromptien esittäminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Ja ilman laadukkaita kysymyksiä luovan tekoälyn vastauksetkin jäävät pintapuolisiksi tai jopa huonoiksi.
💡Yksi oleellinen uusi taito on osata muovailla oma osaaminen tekoälylle sopiviksi kysymyksiksi ja kehotteiksi! Mitä kaikkea siitä omasta hiljaisesta ja selkäytimeen iskostuneesta tiedosta on oleellista sanoittaa tekoälysovellukselle, jotta se pystyy räätälöimään vastauksensa juuri sinun tarpeisiin?
Tekoäly voi toki auttaa ja tukea, kun haluamme tutustua johonkin uuteen aiheeseen. Omaa tietämättömyyttään voi myös paikata kysymystekniikalla: pyydä tekoälyä esittämään kysymyksiä, jotka ovat aiheen kannalta relevantteja ja ohjaavat sinua oikeaan suuntaan.
Tekoäly ei kuitenkaan tee noviisista asiantuntijaa. Jos pohjatiedot tekoälyn käsittelemästä aiheesta ovat heikot, tekoälyn antamien vastausten luotettavuutta on vaikea arvioida. Kielimallit hallusinoivat eli keksivät asioita omasta päästään. Tämä laskee käytettävyyttä ja vaatii tarkkaavaisuutta ja tietotaitoa käyttäjältä.
💡 Ilman kattavaa ymmärrystä aiheesta on vaikea arvioida, pitääkö tekoälyn antama tieto paikkansa ja onko se sovellettavissa käytännön tilanteisiin.
Tekoäly on voimakas työkalu. Se voi auttaa opettelemaan uusia asioita, ymmärtämään monimutkaisia konsepteja ja antamaan suuntaviivoja, mutta se ei korvaa perusteellista koulutusta, kokemusta ja asiantuntemusta.
Tekoälyn käyttäminen vaatii kriittistä ajattelua ja syvällistä ymmärrystä siitä, miten ja missä kontekstissa sen antamaa tietoa voi hyödyntää. Tekoäly voi tarjota uusia näkökulmia ja auttaa löytämään tietoa, mutta sinun on itse kehitettävä ja syvennettävä asiantuntemustasi käsiteltävistä aiheista.
Jos haluat oppia paremmaksi promptaajaksi, tutustu tarjoamiini tekoälykoulutuksiin!