Hyödynnänkö tekoälyä kirjan kirjoittamisessa? No totta ihmeessä! Tässä viisi vinkkiä, voivat sopia muuhunkin kirjoittamiseen 🤗
1️⃣ Lähdeviittausbotti: Räätälöity GPT eli ChatGPT:n kustomoitu versio tekee antamieni materiaalien pohjalta lähdeviittaukset. Tämä säästää aikaa ja hermoja huomattavasti!
2️⃣ Sparrauskaveri: Keskustelen ChatGPT:n kanssa jalostaakseni ja haastaakseni omaa ajatteluani. Pyydän sitä etsimään ajatteluni heikkoja kohtia tai vahvistamaan loogista päättelyketjua.
3️⃣ Käännösmaatti: Kielimalli kääntää vieraskielisiä artikkeleja supernopeasti ja auttaa myös hankalien termien kanssa.
4️⃣ Kirjoitusapuri: Kustomoitu botti auttaa minua kirjoittamisessa. Käytän omaa kirjoitusmaattiani etenkin lainausten uudelleenmuotoilussa, synonyymien etsimisessä mutta myös kokonaisten kappaleiden luonnostelussa, kun se on luontevaa. Esimerkiksi historiallisten tosiseikkojen läpikäyntiin tai faktojen aukikerimiseen botti sopii mielestäni hyvin.
5️⃣ Tiedonhankinnan tehostaminen: Perplexity AI on korvannut Googlen omassa arjessani melkein kokonaan. Tämä tekoälypohjainen hakukone antaa minitiivistelmiä lähteineen yksinnkertaisen linkkilistan sijaan. Readwise Reader taas on ehdoton, kun taustamateriaalissa on paljon sähköisiä raportteja ja artikkeleja: ne pysyvät järjestyksessä alleviivauksineen ja ovat ennen kaikkea helposti löydettävissä.
Tekoälyapurit tekevät kirjoittamisesta sujuvampaa ja auttavat keskittymään itse kirjoittamiseen ja ennen kaikkea sen vaatimaan ajatteluun.
Mitä mieltä olet, onko tekoälyn hyödyntäminen kirjoitusprosessissa JOO, EI vai EHKÄ? Resonoiko joku vinkeistä? Meneekö testiin? Vai epäilyttääkö koko homma? Jaa ajatuksesi kommenteissa!
Loppukaneetti: En käytä mitään tekoälyn luomaa sellaisenaan – en suosittele sinuakaan tekemään niin. Tekoälyn tuotokset pitää aina tarkistaa.
Jos kaipaatte käytännönläheistä tekoälykoulutusta, katso koulutustarjontani palvelut-sivultani.