Mikseivät tekoälyyn ladatut odotukset toteudu? 5 kohdan lista!

Onko tekoäly kupla? Esimerkiksi Goldman Sachsin raportissa tästä varoitellaan, samoin mm. New York Magazinen jutussa. Mikseivät tekoälyyn liitetyt odotukset toteudu? Tässä muutama pohdinta: 

🤔 Epärealistiset odotukset: Monet kuvittelevat, että luova tekoäly hoitaisi kokonaisia työprosesseja itsestään kuin taikaiskusta ja ettei sen käyttöä tarvitse harjoitella. Odotus tuntuu olevan, että ostetaan maksulliset lisenssit ja voilá, tehokkuus kasvaa! Tekoäly vaatii kuitenkin suunnittelua, johtamista, koulutusta ja strategisen integroinnin osaksi toimintaa.

📚 Osaamisvaje: Organisaatioissa ei välttämättä hahmoteta, mitä tekoälyn käyttö kokonaisuudessaan vaatii. Organisaatiossa ei välttämättä ole riittävää ymmärrystä teknologiasta, jotta voitaisiin luoda näkemys ja taito tunnistaa, missä tekoäly voisi tuoda lisäarvoa. Lisäksi ei välttämättä tunnisteta, että henkilöstö tarvitsee jatkuvaa tukea, selkeitä ohjeita ja koulutusta uusien työkalujen käyttöön.

🛡️ Pelko ja riskienhallinta: Osittain lainsäädäntö on uunituoretta, eikä oikeustapauksia ja sovellusesimerkkejä ole riittävästi vankan tulkintapohjan luomiseksi. Lainsäädäntö ja tietoturvakysymykset ovat aiheellisia huolia. Riskienhallinta on välttämätöntä, mutta liiallinen varovaisuus voi estää kehitystä.

🐢 Hitausvoimat: Työprosessit linkittyvät toisiinsa, joten muutosten tekeminen yhdessä kohtaa saattaa vaatia muutoksia prosessin muihinkin vaiheisiin, jolloin uudistuminen monimutkaistuu. Suuret organisaatiot liikkuvat hitaasti, ja uuden rakentaminen vanhan päälle ottaa oman aikansa.

💰 Budjetointi: Tekoälyn käyttöönotto maksaa. Se maksaa lisenssimaksuja, se maksaa koulutuksia, henkilöstöresurssia kokonaisuuden hallintaan, jne. Tekoälyintegraatiolle tarvitaan selkeä budjetti ja suunnitelma. Ilman resursseja ei päästä pitkälle. Investoiminen uusiin teknologioihin on kuitenkin välttämätöntä, jos halutaan pysyä kehityksen kärjessä.

💡 No miten edetä? Tärkeintä on lähteä liikkeelle. Kuten DVV:n matskuissa sanotaan, hyödynnä ensin tekoälyä siellä, missä potentiaalinen hyöty on suuri ja mahdollinen riski pieni. Hahmota kokonaisuus ja pidä fokus strategiassa – teknologialla ei ole itseisarvoa, vaan se on työkalu entistä parempaan strategian ja mission toteuttamiseen. Hanki riittävää osaamista rekryillä tai ostamalla ulkopuolelta. Kokeile, kerää oppeja, laajenna käyttöä. Vain näin saavutetaan pysyviä hyötyjä.

Tutustu muihin artikkeleihin

Laita viesti WhatsAppiin!