Tekoälymuutoksen johtamisen 4 kulmakiveä

Tekoälyn hyödyt eivät lankea taivaasta ilmaiseksi. Tekoälyn käyttöönotto vaatii sekä aikaa että rahaa. Johda muutosta niin, että se tukee missiotanne.

1️⃣ Johda

Johda tekoälyn käyttöönottoa strategisesti: Miksi otatte tekoälyä käyttöön? Mitä ongelmaa se ratkaisee? Soveltuuko tekoäly niihin tehtäviin, joihin aiotte sitä käyttää? Miten tekoäly tukee ydintoimintojanne, liittyy strategiaanne ja edistää missiotanne?

Strategia ohjaa toimintaa, ei teknologinen vimpain. Teknologialla ei ole itseisarvoa, vaan se tukee organisaationne toimintoja. Johdon tehtävä on visioida, määritellä ja tunnistaa, missä ja miten nämä uudet teknologiat tuovat parhaat liiketoimintahyödyt. Jos AI:n käyttöönottoa ei johdeta, sitä käytetään sattumanvaraisesti ja tehottomasti.

Johtamiseen liittyy myös budjetin ja jatkuvuuden takaaminen. Tekoälyn käyttöönotto maksaa. Se maksaa joka vuosi. Tämä ei ole kertaluontoinen hanke vaan pysyvä toiminto.

2️⃣ Tue

Erään tutkimuksen mukaan tekoäly tekee meistä laiskoja ja huonontaa päätöksentekokykyämme. Näin käy, jos emme ymmärrä, mihin tekoäly soveltuu ja miten sitä kannattaa käyttää.

Toisessa tutkimuksessa koeryhmä kävi 5 viikon mittaisen koulutuksen ennen tekoälyn hyödyntämistä. Tulokset olivat aivan toisenlaiset: tekoäly tuki kognitiivisia toimintoja.

Kertaluonteinen kurssi ei riitä.

Työkalut muuttuvat ja kehittyvät koko ajan. Henkilöstö tarvitsee jatkuvaa tukea sekä sovellusten toimintaan että niihin liittyviin luotettavuus- ja etiikkahaasteisiin. Tarvitaan jatkuvan oppimisen malli sekä jatkuvaa sisäistä keskustelua toimivista ja sopivista käyttötavoista.

3️⃣ Rajaa

Tobias Zwingmann kirjoittaa BYOAI-ilmiöstä (bring your own AI): työntekijät käyttävät omia tekoälysovelluksiaan, jos linjaukset ja mahdollisuudet puuttuvat työpaikalla. Sama ilmiö näkyy myös Microsoftin ja Linkkarin työtrendirapsasta: 78% vastaajista käyttää omia sovelluksiaan ilman työnantajan lupaa tai linjauksia.

Tästä aiheutuu monenlaisia riskejä: sekavuutta käytännöissä, tietosuoja- ja tietoturvariskejä ja osaamisen valumista. Kun kaikki tekee miten parhaaksi katsoo, oivallukset katoavat työntekijöiden vaihtaessa työpaikkaa. Lisäksi jokainen joutuu tekemään samat oivallukset yksin ja erikseen – todella tehotonta.

Rajaaminen liittyy vahvasti johtamiseen. Päättäkää, mihin tekoälyä käytetään ja ketkä sitä käyttävät. Kaikissa toiminnoissa sitä ei välttämättä ole mielekästä käyttää. Tehkää linjaukset toimintatavoista, kartoittakaa riskit, sopikaa miten poikkemista ilmoitetaan, määritelkää hyväksytyt sovellukset.

4️⃣ Raportoi

Seuraa, miten tekoälyä käytetään ja mittaa, mitä hyötyä siitä on. Kirjaa poikkeamat ja mahdolliset toteutuneet riskit ja sovi, miten ne käsitellään.

Seuraa, mihin suuntaan muutos avainmittareita vie, tee strategisia valintoja datan pohjalta ja kehittä toimintaa jatkuvasti. Copilotin lätkäiseminen jokaiselle työntekijälle ilman mahdollisuutta seurata investoinnin vaikutuksia on kerta kaikkiaan höhlää.

Sopikaa tarkoituksenmukaiset mittarit ja raportointitapa. Monissa organisaatioissa tämä on ensin toteutettu hallittavan kokoisella pilottiryhmällä, koska kukaan ei tykkää raportoinnista. Pieni ryhmä uhraa aikansa raportointiin, jonka tuloksia voidaan mahdollisuuksien mukaan skaalata.

Konsultointi Valkonen tukee johtajia ja johtoryhmiä tekoälymuutoksessa – tutustu tekoälypalveluihini.

Tutustu muihin artikkeleihin

Laita viesti WhatsAppiin!